perjantai 21. huhtikuuta 2017

Teresa Myllymäki: Karhulehto
Pohjanmaa-teemaan sopii hyvin mukaan Seinäjoelta kotoisin olevan ja Kokkolassa asuvan Teresa Myllymäen esikoisteos Karhulehto. Tämän kirjan aloittamiseen liittyi pieni erityinen jännitys, sillä Teresa oli parin vuoden ajan luokkatoverini opiskeluaikoina. Tutun ihmisen kirjoittama kirja on siinä mielessä jännittävä lukukokemus, että kirjan sivuilta saattaa hyvinkin löytyä jotain sellaista, josta ”tunnistaa” kirjoittajan. Ja niinhän se oli: Karhulehto on kirjoitettu rakkaudesta heavymusiikkiin ja luontoon. Nämä kaksi asiaa ovat kiistatta ne, jotka kirjasta jäävät päällimmäisinä mieleen, ja jotka kantavat tarinan kiemuroita eteenpäin.

Mietin mihin genreen tämän kirjan sijoittaisin, koska siinä oli elementtejä niin moneen: fiktiivistä sukutarinaa useiden sukupolvien ajalta, mystiikkaa ja fantasiaa, pienessä sivuroolissa jopa rikosdraamaa… Mutta ehkä kuitenkin kattavin genreteema oli chicklit. Iriksen ja Rikon rakkaustarina on ylitse kaiken. Ei voi kuin ihailla, kuinka kauniisti Myllymäki kirjoittaa rakkaudesta ja kiintymyksestä, toisen arvostuksesta ja halusta seisoa puolison tukena aina ja ikuisesti. 

Karhulehto sopii Helmet-lukuhaasteeseen, sillä siinä liikutaan luonnossa (5.), kirjassa on monta kertojaa (6.), kirjan inspiraationa on ollut Stratovarioksen When the Night Meets the Day (9.), kirjassa on vakavasti sairas henkilö (20.), kirjassa selvitetään rikos (24.), kyseessä on fiktiivinen sukutarina (26.), kirja sijoittuu osin kotipaikkakuntaani Helsinkiin (27.), kirja sisältää myös fantasiaelementtejä (31.), kirja kertoo osittain ajasta, jota en ole elänyt (34.), kirjassa mennään naimisiin (38.), kyseessä on myös ikääntymisestä kertova kirja (39.), kirjan kannessa on eläin (41.), kyseessä on esikoisteos (42.) ja kirja kertoo suomalaisesta naisesta (45.). Yhteensä 14 eri haastekohtaa osuvat kohdilleen – tähän mennessä lukemistani kirjoista se on ennätys!

Teresa Myllymäki: Karhulehto
2016 Reuna
167 s.
Lainattu kirjastosta.
Kirja tiivistetysti: Iriksen ja Rikon musiikkipainotteinen rakkaustarina höystettynä ripauksella fantasiaa, sukuhistoriallisuutta ja rikosdraamaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti