keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Nonsenseä ja Chagallia
 Nonsenserunous alkoi kiinnostaa, joten luin pari kyseisellä tyylillä kirjoitettua klassikkoa. Molemmista pidin, ja erityisesti Kukunoriin ihastuin – täytyy pitää antikvariaatteja silmällä, jos sattuisi tämä kirja kohdalle, ostaisin sen mielelläni itselleni. 


Lauri Viita Kukunor – satu ihmislapsille


Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin kirjan nimi on mielestäsi kaunis (1.), suomalainen klassikkokirja (3.), kirja lisää hyvinvointiasi (4.), kirjassa liikutaan luonnossa (5.), kuvitettu kirja (22.), kirja jossa kukaan ei kuole (25.), fantasiakirja (31.), kirja inspiroinut muuta taidetta (32.), kirjan nimessä on erisnimi (35.). Omalle listalleni merkitsin kohtaan 3. suomalainen klassikkokirja. Omaan haasteeseeni merkitsin tämän kohtaan 3: suomalainen klassikkokirja.

Lauri Viita Kukunor – satu ihmislapsille
1949 WSOY
122 s.
Lainattu kirjastosta.
Kirja tiivistetysti: ”Kuudenvanha peikkopari Kukunor ja Kalahari” seikkailevat unien maailmassa nonsenserunouden siivittäminä.


Lewis Carroll: Kraukijahti


Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin: kirjassa on monta kertojaa (6.), kuvitettu kirja (22.), käännöskirja (23.), kirja jossa kukaan ei kuole (25.), fantasiakirja (31.) ja kirja aiheesta josta tiedät hyvin vähän (48.) – en tiedä juurikaan mitään kraukien jahtaamisesta! 

Lewis Carroll: Kraukijahti
Alkuperäinen englanninkielinen The Hunting of the Snark (1876), suomentanut Alice Martin, kuvitus Tove Jansson.
2013 WSOY
56 s.
Lainattu kirjastosta.
Kirja tiivistetysti: Sekalainen joukkio lähtee Päällikön johdolla kraukia jahtaamaan ja kohtaa nonsense-hengessä matkallaan sangen outoja sattumuksia.


******************

Halusin lukea pari erilaista kirjaa yhdestä suosikkitaiteilijastani Marc Chagallista. Kirjoiksi valikoituivat hänen itsensä kirjoittama nuoruusvuosien elämäkerta ja Nizzan Chagall-museon omaa tuotantoa oleva kirja Chagallin taiteesta ja elämästä.


Marc Chagall: Elämäni


Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin: kirjan kansi on mielestäsi kaunis (10.), jonkun muun alan ammattilaisen kirjoittama kirja – Chagall oli kuvataiteilija (11.), kuvitettu kirja – kuvitus Chagallin (22.), käännöskirja – alkuperäinen käsikirjoitus venäjäksi, jonka Chagallin vaimo kääntänyt ranskaksi ja ranskasta edelleen muille kielille (23.), sukutarina (26.), päähenkilö osaa jotain mitä haluat oppi – maalaamaan tauluja (29.), kirja kertoo ajasta jota et ole elänyt (34.), elämäkerta tai muistelmateos (36.), kirjassa mennään naimisiin (38.), kirjailija erilaisesta kulttuurista – Venäjän juutalainen (40.), esikoisteos (42.), käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta (44.) ja kirja aiheesta josta tiedät hyvin vähän – juutalaisten oloista Venäjällä ennen maailmansotia (48.). Omaan haasteeseeni merkitsin tämän kohtaan 34: kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt.

Marc Chagall: Elämäni
Suomentanut ranskankielisestä (Ma vie) käännöksestä Irene Sorsa, kuvittanut Marc Chagall.
1983 WSOY
186 s.
Lainattu kirjastosta – mutta pidin niin paljon, että tilasin oman englanninkielisen kappaleen tästä kirjasta.
Kirja tiivistetysti: Chagallin kauniin runollisesti kirjoittama omaelämäkerrallinen teos omasta nuoruudestaan Venäjän juutalaisyhteisössä, Pietarissa sekä Pariisissa ja halustaan tulla taidemaalariksi.


Chagall – Musée National Marc Chagall, Nice (toim. Séverine Cuzin-Schulte et al.)


Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin: kirja lisää hyvinvointiani – niin kuin taide yleensäkin (4.), toisen taideteoksen inspiroima kirja (9.), kirjan kansi on mielestäsi kaunis (10.), kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa (18.), kuvitettu kirja (22.), kirja kertoo ajasta jota et ole elänyt (34.), kirjan nimessä on erisnimi (35.), elämäkerta tai muistelmateos (36.), kirjassa mennään naimisiin (38.), kirjan kannessa on eläin (41,) ja kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta (44.).


Chagall – Musée National Marc Chagall, Nice (toim. Séverine Cuzin-Schulte et al.)
2011 Éditions Artlys
Ostettu omaksi.
Kirja tiivistetysti: Esittelyssä toisaalta Marc Chagallin elämäkerta ja toisaalta hänen taideteoksiaan kerrottuna kuvin ja sanoin. Pääpaino on Nizzan museossa olevissa töissä.

2 kommenttia:

  1. En olekaan ollut tietoinen Carrollin Kraukijahdista, kuulostaa mielenkiintoiselta ja vielä Janssonin kuvitus! Lainaukseen menee.

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ollut tästä kuullut ennen kuin törmäsin kansikuvaan Instagramissa ja innostuin sen perusteella lainaamaan ja lukemaan.

    VastaaPoista