maanantai 12. kesäkuuta 2017

Toukokuun loput luetutTässäpä loput toukokuun aikana lukemani kirjat tiiviissä paketissa:


Ismo Alanko: Rakkaus on ruma sana: valitut laulutekstit


Parhaimmillaan Alangon lyriikka on samaan aikaan sekä kieroutuneen vastenmielistä että hykerryttävän oivaltavaa. Vai mitä sanotte tästä:

LAPSET

Äiti kaataa paskasäkin jekku-petrin päähän
isä kääntää tuhkakupin ylösalaisin
ja taina, jolla saparot
popsii tumpit

lapset ovat likaisia

Ongelmallisinta rocklyriikan lukemisessa on yrittää pitää sävellys pois mielestä, kun lukee. Siitä huolimatta, että sain näistä korvamatoja, ovat esimerkiksi Kun Suomi putos puusta ja Vittu kun vituttaa aivan loistavaa kielellä ilakointia.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin: kirjan nimi on mielestäsi kaunis (1.), jonkun muun alan ammattilaisen kirjoittama kirja (11.) ja kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa (18.).

Ismo Alanko: Rakkaus on ruma sana: valitut laulutekstit
2004 Johnny Kniga
204 s.
Lainattu kirjastosta.
Kirja tiivistetysti: Ismo Alangon rocklyriikkaa Hassisen koneen, Sielun Veljien ja Ismo Alanko Säätiön tuttujen biisien mukaisesti.


Peter Culshaw: Manu Chao: maailman kiertäjä


Jo aiemmin arvostin Manu Chaoa hänen musiikkinsa takia, ja tämän kirjan luettuani arvostan häntä myös ihmisenä paljon. Olin jollain tasolla ollut tietoinen hänen tekemästään työstä niiden ihmisryhmien eteen, joilla ei ole keinoja saada ääntään kuuluville, mutta en arvannut, kuinka syvälle hänen maailmankatsomuksensa ulottuu.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin:  kirja lisää hyvinvointiasi (kuuntelin lukiessani paljn Manu Chaon iloisia säveliä) (4.), toisen taideteoksen inspiroima kirja (9.), kirjan kansi on mielestäsi kaunis (10.), jonkun muun alan ammattilaisen kirjoittama kirja (Culshaw on toimittaja) (11.), kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa (18.), kuvitettu kirja (22.), käännöskirja (23.), päähenkilö osaa jotain mitä haluat oppia (esimerkiksi puhua espanjaa ja soittaa kitaraa) (29.), kirjan nimessä on erisnimi (35.), elämäkerta tai muistelmateos (36.), kirjassa mennään naimisiin (38.), esikoisteos (42.) ja käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta (mm. santeriaa). Omalle listalleni merkitsin tämän käännösteokseksi, koska moni muu sopiva kohta oli jo käytetty.
 
Peter Culshaw: Manu Chao: maailman kiertäjä
2015 Into
324 s.
Ostettu omaksi.
Kirja tiivistetysti: Manu Chaon elämäkerta ja hänen kiertue-elämänsä seuraamista.


Pentti Saarikoski: Eino Leino: Legenda jo eläessään


Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin:  toisen taideteoksen inspiroima kirja (9.), kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa (18.), kirja kirjailijalta jolta olet lukenut vain yhden kirjan (jos lasketaan Saarikosken käännös Peer Gyntistä) (28.), kirja kertoo ajasta jota en ole elänyt (34.), kirjan nimessä on erisnimi (35.), elämäkerta tai musitelmateos 836.) ja kirja kirjailijalta jolta on yli 20 teosta (37.).

Pentti Saarikoski: Eino Leino: Legenda jo eläessään
1974 WSOY
122 s.
Otettu mukaan kirjaston kirjanvaihtohyllystä.
Kirja tiivistetysti: Pentti Saarikoski kertoo Eino Leinon elämäkerran runollisena puheena Leinolle.


Ernest Hemingway: Nuoruuteni Pariisi Tämä on kolmas Hemingwayn kirja, jonka luin - ja ensimmäinen, josta pidin. Jotenkin aiemmat lukemani Hemingwayt (Kirjava satama ja Ja aurinko nousee) ovat olleet minun makuuni hieman liian viinahöyryisiä ja jotenkin levottomia.  

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin:  kirjan nimi on mielestäsi kaunis (1.), kirjassa harrastetaan tai liittyy harrastukseen (käydään hevoskisoissa ja lasketellaan) (15.), käännöskirja (23.), kirja kertoo ajasta jota et ole elänyt (34.), kirjan nimessä on erisnimi (35.) ja elämäkerta tai muistelmateos (36.).

Ernest Hemingway: Nuoruuteni Pariisi
2010 Tammi  
208 s.
Lainattu kirjastosta.
Kirja tiivistetysti: Hemingway muistelee Pariisissa nuorena taiteilijana viettämiään vuosia.


Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike


Luin toiseen kertaan ja lähetin tämän sen jälkeen siskolleni ulkomaille (jotta hän saa jatkoa ykkösversiolle, josta pitää kovasti). Ruskeakastike olikin parempi kirja kuin muistin. Hieman häiritsi, että toisaalta Mielensäpahoittaja jurpuloi tapansa mukaan kaikkea uutta vastaan, mutta on toisissa luvuissa hyvinkin myönteinen uusille resepteille.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin: kirja jossa kukaan ei kuole (25.), kirja inspiroinut muuta taidetta (Mielensäpahoittaja-elokuva on kooste useista Mielensäpahoittaja-kirjoista) 32.) ja ikääntymisestä kertova kirja (39.).
 
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike
2014 WSOY
130 s.
Ostettu omaksi (luettu jo kerran aiemmin).
Kirja tiivistetysti: Mielensäpahoittaja opettelee laittamaan ruokaa ja jurpuloi nykynuorten kädettömyyttä vastaan.

Antti Tuuri: Pohjanmaa


Tämä piti lukea jo huhtikuulle Pohjanmaa-teemaan, mutta Tuurin kirja oli sen verran hidasta luettavaa, että kesti pitkälle toukokuun puolelle ennen kuin se oli luettu. Minulle kävi tämän kanssa samoin kuin Hannu Salaman Juhannustanssien: koko kirjan mietin, miksi tämä on kirjoitettu, miksi tämä on niin suuressa arvossa, mikä on se juttu... Ja sitten kirjan loppu muuttaa kaiken! Eli tämä meni siihen pinoon, joka pitää lukea toisenkin kerran ihan vain, koska kirjan lukee täysin eri tavalla, kun tietää, miten se päättyy.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin: kirjan nimi on mielestäsi kaunis (1.), suomalainen klassikkokirja (3.), Suomen historiasta kertova kirja (8.), kirjan kansi on mielestäsi kaunis (10.), politiikasta tai poliitikosta kertova kirja (12.), yhdenpäivänromaani (19.), sukutarina (26.), kirja inspiroinut muuta taidetta (elokuva) (32.), kirja kertoo ajasta jota et ole elänyt (lukuisissa takaumissa) (34.), kirjan nimessä on erisnimi (35.) ja kirja kirjailijalta jolta on yli 20 teosta (37.). Omaan listaani merkitsin tämän yhdenpäivänromaaniksi, koska se kohta tuntuu aika hankalalta löytää, joten tartuin ensimmäiseen kohdalle osuneeseen.

Antti Tuuri: Pohjanmaa
2012 Otava
364 s.
Ostettu omaksi.
Kirja tiivistetysti: Hakolan veljekset kokoontuvat perinnönjakoon, ryyppäävät, ammuskelevat, jakavat oikeutta ja muistelevat pohjalaisia mahtitekoja yhden päivän ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti